Aanwezig!

“De tijd gaat snel, gebruik ‘m wel” zei de bomma vaak.
Wel, we hebben niet stilgezeten in januari.

Onze eerste maand in het voormalige klooster van Regina Mundi zit er bijna op. Al missen we C-mine een beetje, toch is een eigen plek hebben ook heel leuk!
Het gebouw wordt bevolkt door creatievelingen die op de vreemdste uren aan de slag  zijn in hun Vonkateliers. Overdag word je meegezogen in het bruisende leven rond de lagere school Mater Dei. Het voorportaal van het voormalige klooster is een fijne, zonnige plek waar we ’s middags graag opwarmen. En als je de keldertrap neemt, komt de zoete champignongeur je tegemoet.

IMG_9800.JPG

We kregen meteen bezoek van Ben Hagenaars (LUCA School of Arts) en Pablo Calderon (De Andere Markt). Maar ook de lokale journalisten zijn blijkbaar Fungimamafans. Ze wilden maar al te graag ook onze nieuwe plek komen uitchecken.

Zwammen Katrien klooster 1.jpg
Foto: Chris Nelis
FullSizeRender.jpg
Foto: André Hellofs

We hadden al gehoord van die Genkse champignonkenner Jos Tuerlinckx. Het lukte maar niet om met Mushroom Jos af te spreken en onze oogst te laten keuren. Tot hij op een ochtend plots samen met journalist André Hellofs op een afspraak opdook.
Jos wist ons te vertellen dat hij in Genk Winteroesterzwammen in het wild weet staan! Maar ze blijken niet zo lekker. Die van ons daarentegen, met hun peperige smaak…

Hoe ’t met de zwammen is? We beseffen nu pas dat er op C-mine veel licht op onze vruchtzetkamer viel. We zagen al snel dat de Winteroesterzwammen hunkerden naar wat meer daglicht, daar in de kloosterkeuken. Dan de kerstlampjes maar weer bovengehaald, met een timer erbij om het ’s nachts toch donker te hebben.

IMG_9893.JPG

img_9856
De 14 emmers met Winteroesterzwammen zijn sowieso bijna ‘op’. We hebben deze zwammensoort 5 weken mogen oogsten.
Hoog tijd om de eerste analyses te maken van ons experiment met de Winteroesterzwam. Dankzij het projectiescherm en de beamer in Wims living hebben we de resultaten grondig bestudeerd met ons vieren. Met een wijntje erbij natuurlijk;-)
Sommige emmers hebben ferm hun best gedaan, andere hebben weinig tot geen oogst gegeven. Interessant sèg! We hebben geen echte killercombo van grondstoffen ontdekt, maar wel veel geleerd over de verschillende technieken en hun effect.

De Koningsoesterzwam blijft slow but steady oogst geven. Het mycelium van de  Bietenputzwam is nog volop aan het rijpen en sinds vandaag hebben we ook de emmers met Shiitake uit de incubatieruimte op C-mine gehaald en in onze vruchtzetkamer gezet. Hopelijk binnenkort meer nieuws over het kweken van deze soorten. Al is ons intussen nog duidelijker geworden dat het veeleisende schimmels zijn. Duimen maar.

We dronken koffie met de Genkse Julio Colomo van WAAAW. We hadden een voorstel van logo met hem te bespreken, maar het werd een brainstormsessie over hoe we ons lokaal merk met de juiste insteken in de Limburgse markt kunnen neerzetten. We zijn bereid de samenvatting met jullie te delen:

IMG_9876.JPG

En dan was er ook nog Pecha Kucha Genk 2 in Waterschei op een avond in de sneeuw. Zwammenfan Marco Reali wist er een bakje Koningsoesterzwammen te bemachtigen na Wims spreekbeurt. Kijk es hoe content Marco is! Misschien ook omdat ie snel een privé rondleiding krijgt in onze Kerstkeet…

IMG_9797.JPG

Tot in februari!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s